Nicolai Perjesis slægt

Vores svigersøn Nicolai Perjesis mødrene slægt:

Vi har to børnebørn, Alba Ramirez Thorborg født 2003 og Arthur Perjesi Thorborg født 2009.

Alba er datter af vores ældste datter Solveig og hendes ecuadorianske mand, Jorge Ramirez.

Arthur er søn af vores yngste datter Hjørdis og hendes mand, Nicolai Møller Perjesi.

Jorges familie i Eduador har jeg ikke rigtig rede på, og det samme gælder Nicolais fædrene slægt i Ungarn. Men hans mødrene slægt er dansk og tæller navne som Møller, Sennels og Bredal. Det er den slægt jeg oplyser om på denne side.

Ebba og Carl Møller, bryllup

Nicolais morforældre: Ebba Sennels og Carl Møller, bryllup

Carl Møllers kvintet. Ebba ved klaveret

F.C. Møller

F. C. Møller og Ane Katrine på Island med døtrene Bergliot (til hest),  Gunhild og Esther.

Arendt og Maren Møller med børn. Ifl. familietraditionen er den lille dreng F. C. Møller, og så er den ældste pige Johanne, men der var ingen søster imellem dem. En anden og mere sandsynlig mulighed er, at det er familiens to yngste piger Maren og Dagmar, drengen kan så være plejebarnet Karl Anker Jørgensen. Han var ved FT 1890 4 år. Og billedet er i så fald taget omk 1890.

De to gamle, Anders & Marie Bredal, med sønnen Valdemar (tv) og svigersønnen Carl Sennels (th) med Caroline og deres to børn Aage (i matrostøj) og Ebba (Nicolais mormor). Fot. omk. 1905. 

Elsebeth og Sandor Perjesi, 1963

Sandor og Elsebeth med Nicolai

Huset i Skt. Olaisgade, Helsingør, overfor kirken 

Skt. Olaigade

- og med udsigt til Kronborg

Nicolais far, Sandor Perjesi, er ungarer af fødsel, og han kom som 16-årig til Danmark efter oprøret mod Sovjetunionen i 1956. Hans slægtskabsforhold er på østeuropæisk vis dramatiske, men kun sparsomt oplyst. Navnet Perjesi betyder "ham som kommer fra byen Perjes". Perjes ligger i nuværende Slovakiet og hedder i dag noget andet, men det må være herfra, den fædrene linje stammer.

Hans mor, Elsebeth f. Møller, kan derimod føre sin slægt langt tilbage. Hun voksede op i Skt. Olaigade i Helsingør hvor hendes far var praktiserende læge. Her blev også Nicolai og Caroline født, og her bor hun og hendes mand den dag i dag. Jeg har spekuleret over hvor familenavnet Møller stammer fra. Det optræder med Elsebeths tiptipoldefar Terkild Christian Lucassen Møller (1780-1850) og følger mandslinjen derfra. Men hvor havde han det fra? Hans forældre hed i kirkebogen Lucas Andersen og Ingeborg Christensdatter (Gjettrup). Intet Møller der. Men så viser det sig, at hans far i 1767 havde købt "Møllers Hus i Vestre Thisted”, og han lød ikke kun døbenavnet Anders Christensen Lucasen, men blev også kaldt Møller. Jeg er ret sikker på, at han har fået kaldenavnet Møller fra det hus han boede i, og det er så er taget op nogle af hans efterkommere. 

 

Elsebeths mor hed Ebba Bredal Sennels. Navnet forener Ebbas forældres slægtsnavne: Bredal og Sennels. Bredal er et gammelt navn. Det stammer fra landsbyen Bredal i Engum sogn nordøst for Vejle. Vejledegnen Niels Bredal der døde omk. 1579 havde sit navn derfra. To oldebørn af ham blev præster i Maribo amt, Peder Andersen Bredal (1600-60) i Kettinge, og hans bror Albert Andersen Bredal (1610-45) i Øster Ulslev & Godsted. Jeg kan ikke følge dem længere end en generation videre, men de er utvivlsomt aner til skræddermesteren Knud Bredahl fra Maribo by som var Ebbas 3 x tipoldefar. Hans søn, Knud Christian Bredahl (1783-1843), var sognedegn og skoleholder i Majbølle.

Sennels ligger ud til Limfjorden med udsigt til Mors 7 km øst for Thisted. Ebbas farfar, Niels Jensen Sennels (1783-1843), stammede derfra, og familietraditionen vil vide, at det var som dragon i Randers, at han fik føjet byen til sit navn. Fra ham gik navnet videre til hans efterkommere. 

Ebba Sennels ved flygelet

Ebba Møller ved flygelet

Nicolai Perjesi, 2008

Nicolai, 2008